2011. július 14., csütörtök

Hasznosabb a kézírás, mint a gépelés

A Metropol napilap nyomtatott verziójának Trend rovatában ma (2011. július 14-én) jelent meg az alábbi cikk, Elisabeth Braw tollából (vagy billentyűzetéből?). A Metropolban ez népszerű téma, hiszen az online változatban már volt egy hasonló írás fél évvel ezelőtt.

"A billentyűzet el is törölhetné a kézírást, de az mégis népszerű mindmáig. Az egyik tanulmány a másik után bizonyítja be, hogy jót tesz az embernek. A technológia is felismerte a kézírás szerepét.

A tizenkét éves londoni James Jones kézzel ír szótárfüzetébe. Sokkal jobban emlékszik a szavakra, ha kézzel írja le őket, mintha begépelné - mondja édesanyja, Cathryn. Mrs. Jones intuíció útján jött rá arra, amit nyelvészek és neurológusok is bebizonyítottak: a kézírás segít a tanulásban.

És a kreativitást is előmozdítja. A Wisconsini Egyetem friss kutatásában Virginia Berninger azt állapította meg, hogy a gyerekek gyorsabban írnak kézzel, mint billentyűzeten, és sokkal több új ötletük is születik, miközben tollat vagy ceruzát fognak a kezükben. Ez is oka lehet a kézírás reneszánszának. A Forrester Research friss kutatása szerint az üzleti vezetők 87 százaléka kézzel jegyzetel.

- Hosszú szövegeket ritkán írunk már kézzel, de a kézírás még mindig nagyon kényelmes formája az írásbeliségnek - mondja Lambert Schomaker professzor, aki a hollandiai Groningen Egyetemen a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozik. Írhatunk és rajzolhatunk is áram használata nélkül.
- A fiatalok szerint kézzel írni új kihívás, kicsit régimódi, de szórakoztató - mondja Johnny Gamber, a Pencil Revolution (Ceruza-forradalom - a szerk.) blog gazdája. - Lázadás a technológiával szemben. Az emberek szeretnének valami olyasmit az életükben, ami igazi privát szférát ad. A kézírás személyes bélyegünk a világon - mondja Gamber.

A Teen Diaries weboldal felmérése szerint a válaszadók 54%-a büszke a kézírására. - Agyunk kézmozdulataink segítségével jegyez meg dolgokat - mondja Jan-Luc Velay, aki az idegtudományok professzora az Institut de Neurosciences Cognitives de la Méditerraine-nél.

- Ma már léteznek olyan szerkezetek, amelyek visszahozzák a toll fontosságát - teszi hozzá Harry McCracken, a Technologizer blog írója. A táblagépeken ujjal írhatunk, és az elektronikus zsírkrétával használható kütyük is egyre népszerűbbek lesznek.
- Az iPadhez hasonló táblagépeket ujjal történő használatra találták ki - mondja. - De azoknak, akik szívesebben írnak, mint gépelnek, sok lehetőségük van már.

A toll és az agy

A Stavangeri Egyetem kutatójának, Anna Mengen-nek és Jean-Luc Velay-nak közös kutatásában a résztvevők új karaktereket írta le kézzel és géppel is. Néhány hét múlva sokkal jobban emlékeztek a kézzel írottakra a gépelteknél.
- A gépelésben nincs semmi, ami elmondja nekünk, milyen alakja is van a leütött karakternek - mondja Mengen. - A vizualitás is más: a karakter nem ott jelenik meg, ahol gépelem.

Egyperces interjú Alex Halavais-vel, a Quinnipiac Egyetem kommunikációs professzorával:

- Melyek a legérdekesebb, nem billentyűzethez kötődő technikai újdonságok?
- Nem csak gépelünk. A hangbemondással történő tartalom-létrehozás vezetés közben fontos, különböző gesztusokat használhatunk a touch-padeken és az érintőképernyőkön, a telefonok pedig érzik, ha elmozdítjuk őket. A számítógépek azt is érzékelik, hol vagyunk, vagy milyen az arcunk, annak érdekében, hogy jobban tudjunk kommunikálni. A következő néhány évben sok kísérleti projekt lesz még e téren, és sok új megoldás is születik majd.

- Ön miért kedveli jobban a gépelést?
- Szörnyű a kézírásom. Gépelve nőttem fel, nekem ez a legkényelmesebb módja a kommunikációnak. Imádom a Swype-hoz hasonló új technológiákat, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb gépelést. Az ideális eszköz beférne a zsebembe, és egy kézzel tudnék rajta gépelni, anélkül, hogy odanézek."

Kapcsolódó bejegyzés:
Kézírással jobban rögzül az ismeret

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése