2011. július 13., szerda

Kézírással jobban rögzül az ismeret

A Metropol.hu-n (még januárban) megjelent cikk szerint a kézírás sokszor hasznosabb lehet a gépelésnél, gépírásnál:

"Jobban tanulnak azok a diákok, akik kézírással és nem gépeléssel rögzítik ismereteiket - derítették ki norvég kutatók.

A papíron való kézírás és a könyvolvasás folyamata jobban rögzíti az ismereteket az agyban, mint a számítógép klaviatúráján való gépelés, illetve a képernyő olvasása.

Az olvasás és az írás számos érzéket érint, amikor kézzel írunk az agy visszacsatolást kap izmainktól és az ujjbegyektől. Az ilyen típusú visszacsatolások erősebbek, mint azok, amelyeket a klaviatúra érintésével és a gépeléssel kapunk, és megerősítik a tudási mechanizmust - magyarázzák a szakemberek a Advences in Haptics szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Anne Mangen, a Stavangeri Egyetem professzora elmondta, kutatásuk kimutatta, hogy az olvasás és az írás az agy különböző részeit stimulálja. A szakemberek felnőttek két csoportját vizsgálták: feladatuk egy számukra ismeretlen, mintegy 20 betűből álló ábécé írásának megtanulása volt. Az egyik csoport kézírással sajátította el, a másik számítógépbe írta az új ismeretanyagot.

Három-hat héttel a tanulási folyamat után tesztet írattak velük, ezen azok teljesítettek jobban, akik az ismeretlen ábécét kézírással sajátították el. CT-vizsgálattal kimutatták azt is, hogy a kézírásos csoportban az agy Broca-területe, amely a nyelv elsajátításában játszik szerepet jobban aktivizálódott. A klaviatúrán írók csoportjában ez az agyterület egyáltalán nem, vagy alig aktivizálódott."

Kapcsolódó bejegyzés:
Hasznosabb a kézírás, mint a gépelés

1 megjegyzés:

  1. Ennek a cikknek, mint olyan sok másiknak, abszolúte félrevezető a címe. Amit itt vizsgáltak, az nem az, hogy "jobban rögzül az ismeret", hanem az, hogy "jobban rögzül egy új, ismeretlen betűformákat tartalmazó ábécé".

    Ez naná, hogy így van, de mi van azzal a sokkal gyakoribb és életszerűbb helyzettel, amikor olyan nyelven próbál az ember tanulni valamit, amilyen nyelven ért, he?

    VálaszTörlés