2011. október 13., csütörtök

Egy különleges milliomos: az ember, aki legépelte a számokat egymillióig

Egy ausztrál fickó, Les Stewart tizenhat és fél éven keresztül, 1982-től 1998-ig gépelte írógépén a számokat, egytől egészen egymillióig (a számokat nem számjegyekkel, hanem betűkkel leírva). Nem hétköznapi maratonját egy súlyos baleset után, terápiás céllal kezdte; a tizenhat év és hét hónap alatt hét mechanikus írógépet és ezer festékszalagot nyűtt el. Csaknem húszezer (19.890) oldalt írt, mire eljutott az utolsó sorokig: "kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvennyolc, kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvenkilenc, egymillió".

(A mennyiség alapján tehát akár nagy írónak is tekinthetnénk, sőt, bizonyos szempontból nagy író is; de hősiessége ellenére mégiscsak meg kell jegyezni, hogy nem túl olvasmányos, és irodalmilag sem kiemelkedő életművét egy pár bekezdésnyi programkód is bármikor, néhány szempillantás alatt reprodukálja - a szerk. megj.)

Amikor megkérdezték, hogy miért kezdett ebbe a rendkívül időigényes és monoton (és első hallásra kissé értelmetlennek tűnő) hobbiba, azt válaszolta, hogy mivel rokkant és nem dolgozik már, ráér, és szeret gépelni. Mielőtt a baleset érte volna, a rendőrségen dolgozott gépíróként és gépírás oktatóként. Naponta átlagosan három oldalt gépelt (egy ujjal - bizonyára a kezével történhetett a baleset, ha gyakorlott gépíróként végül nem tíz ujjal írt), és a módszere az volt, hogy minden órában húsz percet töltött az írógép előtt.

(Les Stewart nem számított újoncnak a rekordokat illetően, mondhatni visszaeső volt: négy évvel korábban az egy helyben úszás, azaz víztaposás ausztrál rekordját döntötte meg, majd pedig 30 órát úszott egyfolytában, amivel szintén megdöntötte az ausztrál csúcsot.)

Aki ennyi idő alatt tízmillióig ért volna:

Kapcsolódó bejegyzések:
Brutális gépelés (csak erős idegzetűeknek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése