2011. október 13., csütörtök

Egy különleges milliomos: az ember, aki legépelte a számokat egymillióig

Egy ausztrál fickó, Les Stewart tizenhat és fél éven keresztül, 1982-től 1998-ig gépelte írógépén a számokat, egytől egészen egymillióig (a számokat nem számjegyekkel, hanem betűkkel leírva). Nem hétköznapi maratonját egy súlyos baleset után, terápiás céllal kezdte; a tizenhat év és hét hónap alatt hét mechanikus írógépet és ezer festékszalagot nyűtt el. Csaknem húszezer (19.890) oldalt írt, mire eljutott az utolsó sorokig: "kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvennyolc, kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvenkilenc, egymillió".

(A mennyiség alapján tehát akár nagy írónak is tekinthetnénk, sőt, bizonyos szempontból nagy író is; de hősiessége ellenére mégiscsak meg kell jegyezni, hogy nem túl olvasmányos, és irodalmilag sem kiemelkedő életművét egy pár bekezdésnyi programkód is bármikor, néhány szempillantás alatt reprodukálja - a szerk. megj.)

Amikor megkérdezték, hogy miért kezdett ebbe a rendkívül időigényes és monoton (és első hallásra kissé értelmetlennek tűnő) hobbiba, azt válaszolta, hogy mivel rokkant és nem dolgozik már, ráér, és szeret gépelni. Mielőtt a baleset érte volna, a rendőrségen dolgozott gépíróként és gépírás oktatóként. Naponta átlagosan három oldalt gépelt (egy ujjal - bizonyára a kezével történhetett a baleset, ha gyakorlott gépíróként végül nem tíz ujjal írt), és a módszere az volt, hogy minden órában húsz percet töltött az írógép előtt.

(Les Stewart nem számított újoncnak a rekordokat illetően, mondhatni visszaeső volt: négy évvel korábban az egy helyben úszás, azaz víztaposás ausztrál rekordját döntötte meg, majd pedig 30 órát úszott egyfolytában, amivel szintén megdöntötte az ausztrál csúcsot.)

Aki ennyi idő alatt tízmillióig ért volna:

Kapcsolódó bejegyzések:
Brutális gépelés (csak erős idegzetűeknek)

2011. október 11., kedd

SmartKeyboard billentyűzet koncepció iPhone-ra

Az iPad 2 SmartCover-éhez hasonló eszköz iPhone-ra, mely azonban nem védőtokként és támaszként szolgál, hanem fizikai billentyűzetként: SmartKeyboard. A valódi gépelés élményét nyújtja (legalábbis az érintőkijelzőhöz képest), és még a kijelzőn is több hely marad a hasznos tartalomnak (lásd YouTube videó).

Kapcsolódó bejegyzések:

2011. október 10., hétfő

SwiftKey X, a "gondolatolvasó billentyűzet"

Az android.blog.hu blogban leltem az alábbi posztra:

Pontosabban nem gondolatolvasásról van szó, bár valami hasonlóról: a SwiftKey X program az első "közösségi kommunikációs, mesterséges intelligencia alapuló prediktív szövegbevitel program", ami annyit tesz, hogy (amennyiben megengedjük a programnak) korábbi SMS-einket, Twitter, Facebook, Gmail üzeneteinket és további online láb- illetve kéznyomainkat, írásainkat elemzi, és ez segít neki abban, hogy gépelés közben kitalálja, vajon milyen szót fogunk írni. Tehát egyfajta saját szótárat állít nekünk össze a múltunkból, és az adott kontextusban általunk gyakran használt szavakat kínálja fel gépelés közben.

Ide kattintva megnézhetünk egy YouTube videót, mely a Swype-ot (ami egy teljesen más megközelítésen alapuló "gépeléskönnyítő", már esett róla szó itt a blogban) és a SwiftKey X-et hasonlítja össze, "versenyezteti".

Kapcsolódó bejegyzések:

2011. október 9., vasárnap

Billentyűzet tisztítás mosogatógépben

Egy piszkos billentyűzet nem szép látvány, és nem is egészséges. Létezik azonban egy kényelmes, de nem túl közismert technika a klaviatúra alapos lepucolására: billentyűzetünket ugyanis mosogatógépben is tisztíthatjuk. Mosogatószer nélkül kell elindítani a gépet, és ki kell hagyni a szárító ciklust. Utána szedjük ki a billentyűket, és lefelé fordítva hagyjuk száradni néhány napig.
unplggd.com

Írógép mint nyomtató

Szó szerint "gépírás", azaz "gép-írás": az első magyar számítógép, a Kozma László nevéhez fűződő, 1957-ben épült MESz-1 output egysége egy 1927-es gyártmányú Mercedes Elektra villamos írógép volt (a billentyűket alulról relék mozgatták). A MESz jelenleg a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban tekinthető meg.

Kapcsolódó bejegyzések:

2011. október 5., szerda

Gépírás gyakorló vers

Nemrég kibővítettem az jobb- és balkezes szavak listáját, és e szavakból alkottam egy "verset" is. Felfedezhető benne némi nemiség, na de nem akarom az olvasót befolyásolni a kissé abszurd költemény értelmezésében.

A vers struktúrájának lényege, hogy az első versszak olyan szavakat, betűket tartalmaz, melyek szabályosan gépelve leírhatóak csak bal kézzel (ezért nincs benne központozás), a második és harmadik strófa ezzel szemben "jobbkezes" szavakat tartalmaz, míg az utolsó ismét "balkezes".

Egy veres stewardess

egy veres stewardess
fecsegett de facsarta
fergeteges cserebere
egyre sebesebb a

ájul álmom, álomnőm hálóz,
liliom kéj, lájkolom.
hű, épp ollózom,
méz, hó máz, hulló zuzmó.

kinn limlom, piknik,
kozák kuzinom züllik.
komám konokul okol,
kéjnő holló pokol.

dac e csata tartva bír
verset vetít verset sír

Kapcsolódó bejegyzések:

Laptop billentyűzet helyett főzőlappal

Következzék egy "off" bejegyzés: Electrolux "laptop" koncepció, a klaviatúra helyén főzőlappal. A különleges minikonyha érintőképernyőjén jelennek meg a receptek, főzési tanácsok, a főzőlap mellett pedig beépített reszelőt is tartalmaz.

Kapcsolódó bejegyzés: